EMDR Therapie Roermond

Erica Pallandt EMDR Roermond

Trauma verwerken

Praten helpt, maar waardoor helpt dit niet voldoende? Door alleen te praten, vanuit het bewuste brein, kom je nooit bij het onbewuste deel van je brein. Traumatische ervaringen zitten namelijk opgeslagen in ons onbewuste brein, het oerbrein of reptielenbrein en de reactie op een herinnering of trigger is een emotie b.v. angst.


Vechten, vluchten of bevriezen

Deze emotie leidt tot een reactie: vechten, vluchten of bevriezen. Door middel van onze voorkwab, het bewuste brein, kunnen we gebeurtenissen wel beredeneren en erover praten, wat natuurlijk op dat moment even oplucht, maar daarmee hebben we nog geen toegang tot het onbewuste deel van onze hersenen, het oerbrein.

Gelukkig zijn er een aantal therapiebehandelingen waarmee we wel de gevolgen van het trauma kunnen behandelen.

emdr-therapie


Eye movement therapy

Een van deze effectieve behandelingen is EMDR of EYE MOVEMENT THERAPIE oftewel IEMT.

Door middel van IEMT maak je d.m.v oogbewegingen nieuwe verbindingen in de hersenen waardoor de emotie van het trauma, bijvoorbeeld de emotie angst, kan verdwijnen.

Het mooie van deze therapiebehandeling is dat een cliënt niet meer over het trauma hoeft te praten of er “doorheen” moet.

Heb je last van een trauma en kom je hier niet van los, dan kun je last hebben van een posttraumatisch stresstoornis of PTSS genoemd. PTSS is een angststoornis, waar emdr ook vaak voor ingezet wordt.


De aan het trauma gekoppelde emotie

Als de aan het trauma gekoppelde emotie bijvoorbeeld angst, verdriet of boosheid weg is, behoren deze nare gevolgen van het trauma tot het verleden. Je kunt dan wel weer over de gebeurtenis praten maar als er geen gekoppelde emotie meer is dan is er ook geen angst meer.

Herken je je hierin of heb je andere klachten? Laten we dan nu het roer omgooien en samen kijken naar wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je vragen of wil je graag een afspraak met me maken? Neem gerust contact op!

Erica Pallandt
Geregistreerd bij CAT, GAT, RBCZ en NIBIG